Potpredsjednica Udruge slijepih Karlovačke županije i instruktor plesa Hrvoje Kraševac otplesali SALSU na svečanom obilježavanju 70. godina kontinuiranog djelovanja Udruge slijepih Karlovačke županije

Potpredsjednica Udruge slijepih Karlovačke županije  i instruktor plesa Hrvoje Kraševac otplesali SALSU na svečanom obilježavanju 70. godina kontinuiranog djelovanja Udruge slijepih Karlovačke županije

Udruga slijepih Karlovačke županije danas je svečano obilježila 70. godina kontinuiranog djelovanja i rada u Aquatici. Isto tako, svečanost je bila uvod u sutrašnje obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.

Prisutnim članovima, ali i gostima koji su pristigli iz gotovo svih krajeva Hrvatske, prigodno su se obratili predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije Denis Velimirović zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca, Andreja Navijalić te Vojin Perić, glumac, tekstopisac i voditelj Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život” i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

U zabavnom dijelu programa nastupile su Tanja Jurić s autorskom pjesmom „Oči“ te Danijela Pavlić, potpredsjednica Udruge slijepih Karlovačke županije i njezin plesni partner i instruktor plesa Hrvoje Kraševac, koji su otplesali salsu, koju je Danijela svladala unutar provedbe projekta Salsa independance financiran iz natječaja tvrtke Heineken “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju”

Inače, najstarija udruga invalida na području Karlovačke županije i treća u državi po starosti, davne 1949. godine osnovali su profesor Zvonimir Belavić, Stjepan Mikan te Mijo Kuštreba koji je, kao skrbnik, zastupao svoju kćer Ljerku, koje je tada bila u sustavu obrazovanja. Pod tadašnjim nazivom Međuopćinsko udruženje slijepih Karlovac, nastala je iz velike potrebe slijepih osoba za poboljšanjem opće kvalitete života i sve ove godine aktivno je  radila na rješavanju osnovnih životnih problema s kojima su se susretale slijepe osobe s lokalnog područja.

Posredovala je prilikom školovanja, rehabilitacije, zapošljavanja ali i stambenog zbrinjavanja. Ako govorimo o brojkama, onda bi se moglo reći da je svoje zaposlenje zahvaljujući Udruzi pronašlo preko 50 slijepih osoba, više od 30 ih je stambeno zbrinuto, dok je o broju osoba koje su sudjelovale i prošle  programe školovanja i rehabilitacije teško govoriti.

Ništa manje važan nije ni aspekt socijalizacije, jer Udruga je i mjesto koje okuplja slijepe osobe i sukladno njihovom interesu organizira sportska, edukativna, rekreacijska, kulturna i druga događanja.

Nažalost, u današnje vrijeme postojanje i rad udruge ovisi o odobrenim projektima i programima. Neizvjesna je to budućnost, ali uz mlade i obrazovane ljude u vodstvu, motivirane djelatnike, ali i svo iskustvo koje pružaju stariji članovi, ipak izgledi za opstanak i kvalitetan rad nisu upitni.

Sve o prošlosti Udruge, te dosadašnjem radu može se pročitati na stranicama zbornika „Naša Udruga, naš drugi dom“ koji je izdan pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, povodom obilježavanja 70 godina rada.

Kao što sve vrijedne i važne stvari u životu čine pojedinci s idejom, koja ih pokreće i koja im daje smisao života, tako su svoj život i snove u ovu udrugu dugogodišnjim nesebičnim radom, utkali vrijedni pojedinci kojima su uručene nagrade i priznanja.

Tako je Nagradu za životno djelo, za nesebičan i požrtvovan rad na afirmaciji slijepih osoba u Karlovcu i Hrvatskoj dobio dugogodišnji predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije, a danas njezin počasni predsjednik Vlatko Golac.

Antonija Hasan, dobila je Priznanje za poseban doprinos radu i djelovanju, posebno ženske sekcije Udruge, koju je nažalost bolest zaustavila i primorala da se ove godine prestane aktivno baviti svim dosadašnjim aktivnostima u udruzi.

Isto tako, Udruga je za dugogodišnju potporu u radu i djelovanju, Zahvalnice uručila Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji, Centru za socijalnu skrb Karlovac i Duga Resa, Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije i Hrvatskom savezu slijepih. A Priznanja za dugogodišnje prijateljstvo i suradnju u cilju poboljšanja kvalitete življenja slijepih osoba, dobili su Udruga slijepih Istarske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Međimurske županije.

Nisu zaboravljene ni brojne tvrtke i pojedinci, pogotovo oni anonimni, koji dugo godina financijski podržavaju udrugu. Gradovi Duga Resa i Slunj, Općine Vojnić i  Rakovica; Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Zamah, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, tvrtke, Karlovačka pivovara, Gradska Toplana, Inkasator, Autotransport, Zelenilo i  Čistoća.

Na podršci i suradnji zahvalni su Savezu udruga osoba sa invaliditetom Karlovačke županije, Obiteljskom centru Karlovac, Domu za starije i nemoćne sv. Antun, Gradskom muzeju Karlovac, Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić, medijskim kućama, Hrvatskom radio Karlovcu, odnosno Prvom karlovačkom i Karlovačkom tjedniku te Trend TV i radiju, kao i svim dosadašnjim predsjednicima, tajnicima i djelatnicima, te svim članovima koji su aktivno sudjelovali u radu Udruge.

Preuzeto: https://karlovacki.hr